Welke dikte moet leder hebben?

1Niet alleen de kwaliteit maar ook de dikte van leder speelt een grote rol bij het realiseren van je lederen creatie. Hoe dunner het leder, hoe soepeler.  In die zin hebben een handtas, een zadeltas, een portefeuille of een riem allemaal verschillende eisen qua dikte.

Om een egale dikte te bekomen worden de huiden machinaal gesplitst.  Rundsleder is de meest courante ledersoort die tevens gemakkelijk en handig te bewerken is.  Leder voor handtassen mag niet al te soepel maar ook niet al te stug gemaakt zijn. Een runderhuid heeft een dikte van 4 tot 6 mm. Deze wordt gesplitst tot verschillende lagen.

Bij de aankoop van je leer houd je dus best rekening met de dikte.  De meest courante diktes voor creatieve hobbyisten zijn tussen 1,2mm en 2mm. Dan heb je soepel leder dat voor veel toepassingen gangbaar is. Een uitzondering is  tuigleder voor het maken van je eigen riem (3 tot 4 mm).

Leder: toplaag versus onderlaag

De toplaag (ongeveer 1 tot 2 mm) is de beste en duurste. De vezelstructuur is in de bovenste laag veel dichter en daardoor beter bestand tegen scheuren. In vaktermen heet deze de nerfsplit. De lederhandelaar spreekt tegen de consument over gladleer, anilineleder of nappaleer.

De onderlaag (2 tot 4 mm) van het leder wordt voor heel wat toepassingen gebruikt.  Vaak gebruiken specialisten de term “splitleer“, “splitvelours” of “veloursleer”.  In de handel gebruikt men de generieke term suède.

In de schoenensector wordt splitleer veelgebruikt vanwege de ademende werking. In de meubelenindustrie wordt splitleder vaak bekleed, zodat het eruit ziet als nerfsplit. Toch heeft deze niet dezelfde kwaliteit.

Laat je bijvoorbeeld zeker niet misleiden. Vaak worden lederen zetels verkocht met de benaming “genuine leather“. In zekere zin gaat het om echt leder, maar dan ‘bekleed’ splitleder en dus niet de toplaag die van veel betere kwaliteit is. Vraag het alvast na bij je leverancier.

One thought on “Welke dikte moet leder hebben?

Comments are closed.