Leder: welke types?

LeatherLeder is materiaal dat gemaakt wordt van de huid van dieren. Via een complex looiproces wordt de huid bewerkt. Na bewerking is leder onbeperkt houdbaar en wordt het gebruikt voor tassen, schoenen, jassen, meubels en heel wat andere klassevolle producten.

Je kan de soorten leder indelen op 4 manieren volgens type dier, type looiing, gebruikte huidlaag en volgens afwerking.

Volgens type dier

Van welke diersoort het leder afkomstig is, valt te herkennen aan het patroon van de poriën  op de ‘bloemkant’.   Veel voorkomend leder is afkomstig van koeien of varkens. Luxere leersoorten zijn afkomstig van herten of schapen. Ook de huid van krokodillen, slangen en struisvogels wordt tot leer verwerkt, evenals sommige kraakbeenvissen (haaien en roggen).

Volgens type looiing:

Experts onderscheiden twee manieren om te looien:
– de minerale looiing meestal met chroom of aluminiumzouten

– de natuurlijke,vegetale looiing met boomschorsextracten

Chroomlooiing zorgt voor grijs,meestal soepel afgewerkt leder. (vb: werkhandschoen,meubelleder, ..)
Vegetaal leder is beige-bruin en meestal vast afgewerkt
(vb: schoenzool, zadel, broeksriem,..)

Vetleer, wordt bereid door de gedroogde huid in te smeren met traan en rundvet, en vervolgens te bewerken met koperrood. Hierbij wordt de huid zwart. De vleeszijde wordt gebalanceerd en vervolgens gekrispeld, wat het soepel slaan met behulp van een stuk gegroefd hout is. Vetleer is geschikt voor laarzen en werkschoenen.

Grauwleer, wordt bereid door de vleeszijde te balanceren en te zuiveren met traan, waarna het geschikt is voor bruine schoenen.

Overleer, wordt bereid door de gelooide huiden op te spannen en gedurende twee weken in vers stromend water te houden. Hierna werden de huiden gedurende een week gekalkt in een kalkkuip, en daarna werden ze ontkalkt in vuil water. Vervolgens werden de huiden geschaafd en daarna nog bewerkt in een kuip. Hierna werd het leer benut voor schoenen of zadels.

Volgens gebruikte huidlaag:

Bloemleder, met de gladde bovenlaag waarin de porien te zien zijn, eventueel licht bijgeschuurd (nubuk)

Splitleder, de onderlaag , waar beide zijden vezelig zijn.

Volgens afwerking :

We onderscheiden ingekleurd leder (anilineleer) en naturel leder. Sommige experts spreken ook over afgedekt leder. In dat geval is er sprake van’Semi-aniline’ indien er een transparante toplaag wordt aangebracht en ‘gepigmenteerd’  indien een verftoplaag is aangebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *