Wat doet zonlicht met leder?

Zonlicht Leder verschilZonlicht is een natuurlijk bleekmiddel. Teveel ultraviolette stralen doen  leder verwelken. Bij slechte ‘verzorging’ droogt het leer uit en veroudert het vroegtijdig. De kleur verandert aanzienlijk na slechts 4 tot 6 maanden consistente blootstelling. Je houdt er dus best rekening mee.

Bij het looiproces wordt leer geweekt in diverse oplossingen om te voorkomen dat het ontbindt. Veel hangt af van ledersoorten.  Leder die bedoelt is voor buitengebruik wordt behandeld met UV-beschermers.  Autoleder is daar een voorbeeld van. Toch kan je je lederen zetels best 2 maal per jaar met een conditioner behandelen. De meeste conditioners bevatten natuurlijke beschermers tegen UV-straling.

Lederen zetels zijn wel vaker het slachtoffer van zonlicht. Vandaar dat het aangewezen is om ook deze twee maal per jaar met conditioner te behandelen. Bij langere perioden van afwezigheid is het aangewezen om je zetels af te dekken met doeken.

Leder versus vegetaal leder

Het effect van de zon gaat echter niet op bij vegetaal gelooid leder. Deze wordt immers donkerder onder invloed van zonlicht. Bij alle andere leders  verbleekt de kleur.  Het verschil tussen vegetaal leder en andere soorten lees je hier.