Leder snijden: waarop moet ik letten?

leder snijden

Leder snijden is cruciaal als je lederen creaties wil maken. Beschik je over een volledig gelooid stuk leder dan wil je de ganse lap zo goed mogelijk benutten. In die zin is het raadzaam om op voorhand goed te weten wat je zoal wil doen.

Alle stukken die veelvoudig gebruikt worden (omslag, deksels,…) of die veel zullen ‘afzien’ (bodem, banden, riemen,…) moet je uit de sterkste stukken snijden. Bij runderhuiden is dat de rugzijde.  Stukken waaraan je minder eisen stelt, (dubbelingen, binnenzakken, gedubbelde stukken,..) kan je uit de flanken snijden.

Hou ook rekening met de huidtextuur.  Snij de stukken die naast mekaar gaan liggen in het afgewerkt project, naast elkaar zodat de textuur in mekaar overvloeid. Tenzij je een speciaal effect wil bekomen, kan je het anders doen en kriskras je stukken uitsnijden, maar vergeet de trekkracht en de sterkte van het leder niet.

Dikke ledersoorten (rund)

Dikke ledersoorten, worden voor dat ze gelooid worden en eventueel erna, op egale dikte gesplit of geschaafd. De uiteindelijke strook die wordt bekomen, is dus overal ongeveer van dezelfde dikte en heeft eenzelfde huidtextuur.  Enkel de randen van het stuk leder ( hals of croupon)  kunnen wat zachter zijn. Snij in de richting waarin het leder bewerkt werd (flank naar flank bij een hals), van kop naar staart bij dosset.

Bij het versnijden van soepel leder, kan je in alle richtingen snijden. De patronen kun je in  gelijk welke richting plaatsen.  Hou wel rekening dat je niet te dicht bij de rand snijd.  Zo economisch mogelijk snijden, is hier de boodschap.

Leder snijden: ronde vormen

Als je ronde vormen snijdt is het raadzaam de positie van je mes goed in het oog te houden. Je mag de cirkel niet in 1 maal rond snijden want dan houd je je mes schuin en maak je schuine boorden.  Je moet eigenlijk altijd raaklijnen uitsnijden tot je uiteindelijk de ganse cirkel gesneden hebt.

Leder snijden: rechte stukken

Als je rechte stukken leder wil afsnijden dan moet je je lat goed op het leder drukken. Je snijdt stapsgewijs langs de lat.  Meer duidelijkheid vind je in  onderstaande video:

Leder snijden: welk gereedschap?

Voor het versnijden van rechte stukken soepel leder raden wij een specifiek Stanley mes aan van 9mm met Japanse vulling van 30°. Je kan het Stanley mes bij de uiteinden goed vastklemmen, zodat het snijden stabiel verloopt. Dit is in tegenstelling tot de meeste andere afbreekmessen. Leder is een duurzaam en kostbaar materiaal, je wil dan ook tijdens het verwerken ervan geen averij oplopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *