Soorten leder per dier

Je kent ongetwijfeld enkele soorten leder… afhankelijk van het dier krijg je inspirerende motieven en specifieke kwaliteiten om het leder te bewerken tot unieke creaties…

Runderen
Runderhuiden zijn wereldwijd de belangrijkste grondstof voor leder. Volle huiden zijn 30 tot 60 voet groot. Het mooiste en beste leder komt van kalveren . Ook eenjarigen (vaars) geven nog mooi leder. Volwassen runderen zijn door hun grootte en lederdikte eerder geschikt voor meubelleder of minder kwalitatieve toepassingen voor schoenen en tassen. In het laatste geval worden ze versneden tot halve vellen of bandjes.

Koevel ContourenKoevel

Oudere runderen worden verwerkt tot zoolleder of tuigleder. Koeien worden het meest verwerkt, maar ook buffels en antilopen zijn in trek. Omdat rundsleder dik is, wordt het vaak gesplit. Veel rundsleder heeft daarom een splitbasis.

Geiten en Schapen
Geiten en schapenvellen zijn ongeveer 8 voet groot. Je kan van beiden dezelfde ledertypes maken maar geitenleder is veel sterker en fijner dan schapenleder. Geitenleder is beter bekend als chevreau. Dit is een fijne ledersoort met een glanzende finish. Saffiaanleder is plantaardig gelooid geitenleder dat doorgeverfd is. Het heeft een typische nerf en wordt voor kleine lederwaren gebruikt.

Bij schapenvellen is er een verschil tussen de vellen van wolschapen en haarschapen. De vellen van wolschapen zijn zeer vet en hebben een losse structuur. Ze zijn alleen geschikt als zeemleder of als voering, bekend als basaanleder. Wolschapen worden ook vaak tot bont verwerkt. Double face leder is een bekend product dat voor kleding en mocassins wordt gebruikt. Aan de vleeskant is het als suède afgewerkt en aan de nerfkant als bont.  Haarschapenvellen worden tot dezelfde leersoorten als geitenvellen verwerkt maar hebben niet dezelfde kwaliteit. Zo is er chevrette, een inferieure imitatie van chevreau.

Schapenvel

Haarschapenvellen zijn ook de basis voor marokijnleder. Deze ledersoort was zo vermaard dat in het Frans de hele lederindustrie maroquinerie wordt genoemd. Marokijnleder wordt met een speciale, lichte plantaardige looistof, tizera, gelooid op traditionele wijze zoals de looieren in Fez in Marokko. Het leder heeft vaak een gelige of paarsrode kleur. Producten uit marokijnleder worden vaak versierd met opdrukken, soms in goud- of zilverdruk. Goud- of zilverleder is vaak van schapenleder gemaakt. Omdat dit leder heel weinig rekt, kan het gemakkelijk beplakt worden met metaalfolie.

Er wordt ook leder gemaakt van schapen die een kruising zijn tussen wol- en haarschapen. De kwaliteit van deze vellen ligt tussen beide in. Dit soort leder is zeer geschikt als kledingleder.

Paarden
Een belangrijke soort leder die uit paardachtigen wordt gemaakt is cordovan. Het is zeer geschikt voor het bovenwerk van klassieke schoenen. Het  is iets zwaarder dan rundsleder. Cordovan is een van de duurste soorten bovenleder omdat het uitstekende eigenschappen heeft en omdat maar twee ovalen vlakken van ongeveer drie vierkant meter bij het kruis van het paard worden gebruikt.

Herten

Mocassins in soepel hertelederHuiden van reeën, damherten, rendieren en elanden kunnen tot leder verwerkt worden. De grootte van de vellen hangt af van de hertensoort. Deze soort wordt vooral gebruikt voor gerafineerde leersoorten met een ruwe look. Het is een van de mooiste ledersoorten en een echt luxeproduct. Het is geschikt voor kledij, schoenen en accessoires.

 

Mocassins in soepel hertenleder (cervo)

Varkens
Waar varkens na het slachten worden gevild, wordt ook varkensleder gemaakt. Het was vroeger een populaire ledersoort voor handschoenen en andere lederwaren.. De bekende hushpuppies waren van waterafstotende varkenssuède gemaakt. Varkensleder kan in veel verschillende lagen gesplit worden en is daarom redelijk goedkoop.  Vandaag is chroomgelooid varkensleder voornamelijk in gebruik als voering voor schoenen, riemen en handtassen of voor werkhandschoenen en lasschorten (ASA-leder). Er is bij varkensvoering een verschil in kwaliteit, soepelheid en prijs tussen pigskin en pigsplit. Pigskin heeft een  nerflaag en is dus sterker maar ook soepeler dan de andere splitlagen die we pigsplit noemen.

Varkensvoering


Kangoeroeleder
Kangoeroeleder is even sterk, dunner, lichter en nemen minder water op dan rundsleder. De dikte bedraagt gemiddeld 1 millimeter. Ze zijn meestal chroomgelooid en soms moeilijk te onderscheiden van rundsleder. Ze worden vooral gebruikt voor schoenen, laarzen en motorkledij.

Kangoeroehuid

Exotische ledersoorten
Zoals eerder vermeld kan zowat elke huid van elk dier gelooid worden. Enkele exotische ledersoorten zijn of waren erg gewild om hun exclusieve look. De invoer van leder van bedreigde dieren naar Europa is verboden. Veel dieren worden tegenwoorden, zowel in als buiten Europa, voor hun leder gekweekt. Enkele bekende exotische ledersoorten zijn krokodillenleder, slangenleder en struisvogelleder zowel van de huid als van de poten. Deze ledersoorten worden bijna altijd gemaakt van gekweekte dieren. Slangen zijn niet de enige reptielen waarvan de huid gelooid wordt. Ook hagedissenhuiden worden gelooid. Hagedissenleder staat ook bekend met zijn Franse naam lézard.  Bij de amfibieën is er paddenleder en kikvorsleder.  Ook de huid van vissen wordt gelooid. Roggenleder is erg gegeerd maar er is ook palingleder, tilapialederzalmleder en waterslangenleder is voorhanden.

De exotische soorten leder hebben een typisch en opvallen nerfbeeld. Dit nerfbeeld wordt vaak geïmiteerd door middel van prints.

Hagedissenleder Krokodillenleder Slangenleder
hagedissenleder krokodillenleder slangenleder
Roggenleder Tilapialeder Waterslangleder
roggenleder tilapialeder waterslangenleder
Struisvogelleder Struisvogelpotenleder Paddenleder
struisvogelleder struisvogelpotenleder paddenleder

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *