Soorten leder: anilineleder, nubuck of gepigmenteerd

NubuckWe onderscheiden verschillende soorten leder naargelang de bewerking die de huiden ondergaan tijdens het looiproces. Misschien hoorde je al over Anilineleder, Nubuck leder of geprent leder. Elk type leder heeft z’n specifieke kwaliteiten en kostprijs.

Huiden worden verwerkt als bovenleder, voering, tuigleder en zoolleder. Je vindt veel soorten leder met nog meer verschillende benamingen op de markt. De betekenis van de namen kan in verschillende kringen anders begrepen worden. Lederfabrikanten en handelaren zijn vaak creatief in het bedenken van goed klinkende benamingen. Zo is er nappa (soepel), box (glad), oiled (waterafstotend), schrumpf (krimpleder).

Toplaag versus onderlaag

Om een egale dikte te bekomen worden huiden machinaal gesplitst.  Rundsleder is de meest courante ledersoort die gemakkelijk en handig te bewerken is.  Een runderhuid heeft een dikte van 4 tot 6 mm. Deze wordt gesplitst in de toplaag en de onderlaag.

De toplaag (ongeveer 1 tot 2 mm) is de beste en duurste. De vezelstructuur is in de bovenste laag veel dichter en daardoor beter bestand tegen scheuren. In vaktermen heet deze de nerfsplit. De lederhandelaar spreekt tegen de consument over anilineleder of nappaleer.

De onderlaag (2 tot 4 mm) van het leder wordt voor heel wat toepassingen gebruikt.  Vaak gebruiken specialisten de term “splitleer“, “splitvelours” of “veloursleer”.  In de handel gebruikt men de generieke term suède.

Anilineleder

PuurAnilineLederAnilineleder leunt het dichtst aan bij de natuurlijke huid. Na het looien wordt de toplaag  doorgeverfd met aniline verf die in het leder dringt. Voor deze afwerking gebruikt men huiden van de beste kwaliteit. Anilineleder is daarom duur. Echt anilineleder wordt niet  veel meer gemaakt, ook al is het erg mooi en voelt het zacht aan. Het leder is zeer delicaat. Zonlicht verbleekt het leder snel. Vet en water trekken gemakkelijk in het leder.

SemiAnilinelederSemi-anilineleder
Dit leder wordt als anilineleder geverfd maar krijgt nadien een dunne blanke of licht aangekleurde finishlaag. Het leder blijft er natuurlijk uitzien maar is minder gevoelig dan echt anilineleder.

Gedekverfd leder
De huiden worden eerst als anilineleder geverfd  maar krijgen nadien een dekverflaag. De deklaag beschermt het leder tegen vlekken en vloeistoffen. Het is daarom de meest gebruikelijke soort leder voor meubels. Er is veel verschil tussen duur en goedkoop gedekverfd leder. Bij mooie huiden volstaat een dunne deklaag. Je kan hier de natuurlijk structuur van de huid nog zien.

Brush-off leder
Deze soort leder is gedekverfd leder waarop een tweede dekverflaag is gespoten. Het leder heeft een gemêleerd uitzicht. De charme van dit leder komt naar buiten naarmate de bovenste verflaag wegslijt of wordt weggeborsteld. Let bij dit soort leder op met oplosmiddelen zoals aceton of nagellakremover.

Nubuck Leder
Nubuck
Nubuck is nerfleder (toplaag van gesplit leder) waarbij de nerflaag wordt opgeschuurd maar de sterkte behouden blijft. Het heeft een zacht fluweelachtig gevoel. Zonlicht doet Nubuck sterk verkleuren.  


Gepigmenteerd lederGeprint splitleder

Splitleder is meestal geïmpregneerd gesplit leder
waarop een coating is aangebracht vaak met een nerfprint of decoratieve fantasieprint. Dit is een goedkoop type leder. Na een paar jaar slijt de deklaag weg en scheurt het leder snel. Splitleder is vaak bedrieglijk omdat het probeert dure leersoorten te imiteren zonder dezelfde kwaliteit te bieden.

GecorrigeerdLederGecorrigeerd leder
Het huidoppervlak wordt gedeeltelijk weggeschuurd om de vele
insectenbeten en diepe littekens weg te werken. Dit leder is
bestand tegen vlekken en zonlicht en behoort tot de goedkoopste ledersoorten.

Lakleder
Deze soort leder is afgewerkt met een pvc-coating of polyurethaanlak. Vaak is het gecorrigeerd leder. Lakleder kan doorgeverfd zijn of voorzien zijn van een print, voorbeeld een reptielprint.

Bont
Huiden van dieren met haar of wol worden verwerkt tot bont.*

Lees hier meer over de soorten leder van verschillende dieren.

*Lederacademie tracht enkel het gebruik van leder te stimuleren van dieren die verdooft geslacht worden én die niet louter omwille van hun pels gekweekt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *