Lederen schoenen: hoe kwaliteit herkennen?

Lederen schoenenDe beste schoenen zijn gemaakt van leder. Leder ademt en heeft een prima rekbaarheid. Twee eigenschappen die de voeten veel deugd doen. Lederen schoenen hebben ook hun specifieke karakter en uitstraling. Wil je stijlvol en kwalitatief door het leven stappen, kies dan voor een lederen topexemplaar.  Dan stel je je natuurlijk de vraag:  hoe weet je of je lederen schoenen van uitstekende kwaliteit zijn?

Je schoenen kiezen is een delicate en persoonlijke aangelegenheid. Schoenen die goed zitten en er goed uitzien, draag je enkele maanden tot jaren met veel plezier.  Maak je een slechte keuze, dan belanden de
schoenen nogal vaak achteraan in de kast.  Met de juiste schoen stap je sterk door het leven ;-).

De kwaliteit van het leder, het comfort, de uitstraling en de vervaardiging. Dat zijn de vier belangrijkste eigenschappen waar je best rekening mee houdt bij de aanschaf van jouw paar. Wij overlopen ze een voor een.

Kwaliteit van het leder

Lederenschoenen1De kwaliteit van leer nagaan is niet eenvoudig. Uitstekende kwaliteit onderscheiden van goed kwaliteit leder is weggelegd voor experten.  Toch geven we graag enkele basistips zodat ook jij uit de slag kan.

In regel zijn het de grote bedrijven (vb.Hermes) die de beste stukken leder opkopen voor het maken van hun ‘high end’-schoenen. Toch tikken bepaalde schoenmakers ook uitstekende kwaliteit leder op de kop bij leerlooierijen of lederhandelaren. Hun expertise kan veel verschil maken bij het realiseren van een prachtig paar schoenen.  Koop je je schoenen bij een schoenmaker, vraag dan expliciet naar de kwaliteit van het leder (zie onder).

Hoe bepaal je zelf – ruwweg – de kwaliteit?

 1. SchoenenKleurverschilVergelijken

Als je heel wat lederen schoenen gaat vergelijken merk je vanzelf verschillen. Voel en kijk er stevig naar. Let er ook op dat beide schoenen dezelfde kleur leder hebben. Soms verraadt een kleurverschil dat er verschillende delen en dus types werden gebruikt.

 1. Soort leder

Meestal wordt rundsleder gebruikt voor de vervaardiging van schoenen omdat deze stevig is en tot de juiste dikte kan worden versneden. Sommige producenten gebruiken struisvogelleder omwille van de specifieke uitstraling van de nappen.  Dit zijn twee sterke ledersoorten die allebei geschikt zijn voor stevige schoenen. Lamsleder, geitenleder of varkensleder zijn minder geschikt voor de buitenvoering van stevige stapshoenen.

 1. Volnerfleder of splitleder?

IndelingLederOm een egale dikte te bekomen worden huiden machinaal gesplitst.  Rundsleder is de meest courante ledersoort die gemakkelijk en handig te bewerken is.  Een runderhuid heeft een dikte van 4 tot 6 mm. Deze wordt gesplitst in de toplaag, de onderlaag en soms een tussenlaag (splitleder).

De toplaag (ongeveer 1 tot 2 mm) is de beste en duurste. De vezelstructuur is in de bovenste laag veel dichter en daardoor beter bestand tegen scheuren. In vaktermen heet deze de nerfsplit of volnerfleder (“Full grain leather”). Indien de toplaag wat beschadigd is wordt deze soms gevuld met finish. Als je het leder door en door kleurt resulteert dit in anilineleder. Omdat het om de toplaag gaat bestaat er wel een kans dat het leder enkele ‘littekens’ heeft, wat meteen een aanwijzing is dat je met volnerfleder te maken hebt… Het leder moet soepel en consistent in kleur zijn.

Afhankelijk van de splitsing bekom je een onderlaag en eventueel een tussenlaag. Deze worden ook gebruikt voor het produceren van schoenen. Specialisten gebruiken de term “splitleer“, “splitvelours” of “veloursleer”.  In regel zijn deze tussen- en onderlaag van mindere kwaliteit omdat de laklaag op het leder sneller breekt.  Toch kan splitleer die mooie uitstraling geven die de maker van je schoenen juist wenst. In de handel gebruikt men de generieke term suède. Deze wordt ook vaak aangeduid met ‘genuine leather’.

 1. Welk deel van de huid werd gebruikt?

Binnen het rundsleder hebben je heel veel soorten die variëren in kwaliteit. Dit verschilt naargelang welk deel van het koevel wordt gebruikt. Zo is er de rugzijde, de schouders of de buikzijde. De rugzijde is in regel het mooiste en ook stevigste leder. Deze heeft het minst kans op beschadigingen.

 1. Dikte van het leder

Let ook op de dikte van het leder. Dikker leder behoudt z’n vorm beter, maar zijn soms zwaar en minder flexibel.  Dunner leder is meer buigzaam en kan gemakkelijker gedragen worden. Bij topkwaliteit leder gaat deze vuistregel niet op. In die gevallen kan je dun en sterk leder hebben of dik en flexibel leder.

 1. Gebreken chemisch behandeld?

Heeft de buitenzijde van de schoen een chemische behandeling ondergaan of is er sprake van onnatuurlijke glans? Vaak heeft leder die chemische werd behandeld verborgen gebreken. Een kwalitatieve lederen toplaag hoeft geen onnatuurlijke dekking.

Meer over de kwaliteit van leder lees je hier.

Comfort van de lederen schoenen

Bij nieuwe schoenen kunnen je tenen en hielen een beetje afzien J. Dit duurt tot je voeten je schoenen hebben gevormd. Schoenen van goede kwaliteit zorgen (meestal) voor een bijna pijnloze aanpassingsperiode voor je voeten. Om een goeie look te bekomen is het aangewezen dat de schoenen nauw en soepel aansluiten op je voeten.

LederenSchoenenLobbDe meeste schoenen zijn gemaakt om direct te kunnen kopen en dragen. Producenten trachten de pijnlijke inloopperiode te minimaliseren. Dit betekent dat men soepel leder gebruikt. Elke voet is immers anders en men rekent algemene standaarden. Bij de meeste schoenen boet je hierdoor in op de kwaliteit.

Op maat gemaakte schoenen hebben hier kennelijk het voordeel. Een goede schoenmaker zorgt dat je schoen perfect zit én nauw aansluit. Dit maakt het mogelijk om sterker leder te hanteren. Hier volgen enkele trucs die de goede schoenmakers hanteren om comfort te verhogen van je op maat gemaakte schoen:

 • Schoenmakers leggen een laag schuimstof in de schoen vooraleer de zool wordt bevestigd.
 • Ze maken een buitenzool met de contouren van je voeten.
 • Ze installeren een soort ‘voetbed’ langs de voorzijde van de schoen. Ze bevatten polyurethaan die de vorm van de voet aanneemt.
 • Schoenmakers injecteren rubberen inzetstukken om meer flexibiliteit in het voorste gedeelte te realiseren.

Schoenmaken


Hoe weet je dat je schoen comfortabel zit?

johnfoster_SchoenLederWees zeker dat je het juiste paar kousen draagt om de schoenen te proberen. Probeer je schoenen werkelijk 10 tot 15 minuten lang aan te houden om de potentiële drukpunten te voelen. Veel mensen hebben al ervaren dat jezelf haasten om iets te kopen, achteraf niet altijd het beste idee bleek te zijn.  Als je online schoenen koopt, dan heb je tijd genoeg om het zitcomfort te evalueren vooraleer je ze al dan niet terugzend.

Nadat je de drukpunten van de schoenen hebt gevoeld moet je afwegen of deze zullen verdwijnen nadat je ze 10 dagen gedragen hebt. Zullen je lederen schoenen gemakkelijk de vorm van je voeten aannemen? Dit heeft niet louter met stijfheid te maken, wel integendeel. Het zijn de plaatsen van de drukpunten die aantonen of de schoen zich comfortabel zal ‘zetten’.

Een uitzonderlijke uitstraling

corthay-1-monkSchoenJe koopt schoenen omdat je die mooi vindt. Hoewel iedereen verschilt in smaak, kunnen we toch enkele algemene regels over uitstraling meegeven. Koop je bewust dan ben je achteraf vaker tevreden over je aankoop. Let dus goed op de verschillende delen van je schoen.

 De vorm, de sluiting (met riem of koordjes), de zool en de breedte (taille) zorgen voor het karakter van de schoen.  Wat je in elk geval moet vermijden is dat je schoen bij aankoop met zijn punt teveel naar boven helt. Dat oogt niet alleen goedkoop, ook het comfort is vaker slecht.
SchoennaarBoven

Te vermijden: schoenen die naar boven krullen

Vergelijk bewust de types schoenen in een winkel en al gauw zal je jouw eigen stijl herkennen. Verkies je ronde toppen of scherpe toppen? Heb je liever met motieven bewerkte schoenen of vlakke oppervlaktes? Hoe ziet de zool eruit? De zool heeft in regel een dunnere taille in het midden van de voet. Het aanbrengen van een schuine kant op de taille is iets wat schoenmakers nog niet zo lang goed kunnen uitvoeren. In het algemeen geldt dat hoe dieper men de taille maakt, hoe geavanceerder de schoen. Werd de zool machinaal vervaardigd of is de schoen handgemaakt? Wat is het effect ervan op de uitstraling?

Kwaliteit van de lederen schoenen

MachinevsHandgemaakteschoenJe kan de kwaliteit van de totale schoen afwegen door volgende punten te vergelijken.

 • Hoe zit de zool op het bovenste deel van de schoen bevestigd?
 • De zool, binnenzool en de welt worden aan elkaar genaaid langs de perimeter van de schoen (Vaak is de binnenzool zelf vaak niet genaaid, maar eerder gelijmd op stuk doek. Dat is dan het deel dat genaaid is).
 • Hoe zwaar is de schoen? Is hij niet te hevig en is hij voldoende flexibel?
 • Is het bovenwerk van de schoen gestikt aan de buitenzool? Bij de meeste niet met de handgemaakte schoenen is dit gelijmd, wat de schoen minder duurzaam maakt.
 • Werd de schoen gemaakt met voldoende boogondersteuning voor uw voeten? Voel in de schoen om te beoordelen of er voldoende ondersteuning is voor jouw voeten.
 • Zijn er gebreken aan de schoenen zoals verkeerd genaaide gebieden die plooien? Of merk je hobbels die de voet kunnen verergeren creëren? Ga met je vingers in de schoen en merk of je geen duidelijke gebreken vast stelt.
 • Zijn er visuele gebreken aan de schoen? Kijk uit voor krassen, deuken en hobbels die er niet horen te zijn :-).

Hopelijk kunnen we je aan de hand van dit artikel op weg zetten bij de keuze naar jouw perfecte paar lederen schoenen. Heb je nog aanvullingen bij dit artikel. We horen het graag!

We houden je graag op de hoogte van alle nieuws omtrent leder via e-mail en via Facebook.

 

Met dank aan https://parisiangentleman.fr