Lederbewerking: een kunst op zich

lederbewerkingLederbewerking is voor creatievelingen een inspirerende hobby.  Eens je enkele basisbewerkingen onder de knie hebt, kan je je naar hartelust beginnen uitleven. Al doende leer je.  Voor je het weet heb je je eigen riem of geldbeugel gemaakt.

Leder: uniek in z’n soort

Leder beschikt over bijzondere eigenschappen. Dit maakt het bewerken van leder interessant voor honderden toepassingen. Leder is een sterk materiaal. Het is in staat relatief grote hoeveelheden vocht op te nemen zonder nat aan te voelen. Leder ademt. Dat betekent dat het in verschillende omstandigheden steeds prettig blijft aanvoelen.  Het opgenomen vocht kan ervoor zorgen dat het lederoppervlak groter wordt. Dat betekent bijvoorbeeld dat het volume van een lederen schoen groter wordt naarmate de voet in de loop van de dag in volume toeneemt.  Die eigenschap maakt leder nog steeds tot het beste materiaal  voor het bovenwerk van schoenen.  Naast de prima technische eigenschappen is leder ook gewoon mooi. Elk stukje leder is uniek. Daardoor heb je eindeloze mogelijkheden bij het bewerken van leder.

Lederbewerking

lederbewerkenDe techniek om leder te bewerken tot voorwerpen voor de mens noemen we lederbewerking. Door de tijd zijn de soorten technieken grondig geëvolueerd.  Vandaag kennen we de productie van lederwaren op industriële schaal. Tegelijk merk je dat creaties gemaakt met handwerk erg populair zijn.  Authenticiteit en creativiteit winnen aan belang.

Door de vele soorten leder, is er ook een grote verscheidenheid aan lederbewerkingstechnieken. Je kan leder onder andere snijden, schalmen, vlechten, naaien, lijmen of kleuren.

Als je leer wil leren bewerken ga je een boeiende periode tegemoet. Je hebt zoveel verschillende mogelijkheden en uitkomsten dat je jaren zoet bent met experimenteren en bijleren. In het e-book ‘Creatief met leder’ leer je enkele basisbewerkingen van leder.  Gaandeweg trachten we je te inspireren en motiveren in deze wondere wereld van de lederbewerking. Geduld én veel oefenen baren mooie kunst ;-).

Volg ons op Facebook en mis geen kans om je kennis en creativiteit bij te schaven.