Hoe leder onderhouden?

Leder van goed kwaliteit met een degelijk finish vertoont meestal vele jaren geen gebreken bij normaal en redelijk gebruik.  Toch is je leder onderhouden aangewezen!

leder onderhoudenLeder kan vuil of dof worden. Je kan het leder reinigen met een zachte vochtige doek. Om leder zijn glans terug te geven kan je bij harde leersoorten een goede portie ledervet gebruiken. Eens je ledervet gebruikt is het aangewezen om dit op regelmatige basis te herhalen.  Het vet trekt goed in de poriën van het leder en houd het leder soepel. Het is te gebruiken op meubelen, tassen, jassen, zadels, hoofdstellen, etc.  Het is ook aangewezen om deze altijd op een onopvallende plaats uit te proberen. Doe dit zeker bij een nieuw stuk leer zodat je niet voor verrassingen komt te staan.Goed gebruik van ledervet zorgt voor een langere levensduur van het leder. Gekleurde was, zoals schoensmeer, is af te raden. Deze zal immers kleur afgeven!

Zachte leersoorten kan je spaarzaam behandelen met (olie)emulsies. De originele finishlaag van het leder zal door dit soort behandeling niet verbeteren en vaak zelfs verslechteren omdat de finishlaag door de producten zachter en dus kwetsbaarder wordt.

Suède en Nubuck kan je opborstelen. Hiervoor kan je een harde kledingborstel, een zachte staalborstel of een koperdraadborsteltje gebruiken. In noodgevallen kan het opschuren met fijn schuurpapier soelaas brengen.

Vlekken of vet op suède of nubuck zijn vaak niet op te lossen. Er bestaan wel allerlei middeltjes maar vaak is de behandeling erger dan de kwaal. Zoals zo vaak geldt dat voorkomen beter is dan genezen.

Heb je een specifieke vraag over leder onderhouden? Laat het ons weten!

One thought on “Hoe leder onderhouden?

Comments are closed.