Kwaliteit van leder: waarop letten?

kwaliteit van lederBij het beoordelen van de kwaliteit van leder zijn er veel aspecten die een rol spelen. Zo let je best op de vorm van finish, het type verving en de nerf.  Om de duurzaamheid van je leder te boordelen geven we je enkele praktische tips.

De finish

Leder met weinig of geen finishlaag heeft een natuurlijk uitzicht. Let erop of het leder echt weinig finish bevat. Leder kan ook eerst is gedekverfd worden en daarna  een dunne finishlaag krijgen. Let ook op het aantal beschadigingen en de vastheid van de nerf.
– Hoe is het karakter van het leder?
– Heeft het de nodige zachtheid of stevigheid?
– Hoe ziet het leder er uit als leder goed gekneed en gerekt is?
– Behoudt het leder zijn stevigheid?
Om al deze aspecten goed te beoordelen heb je enige ervaring nodig.

De verving

Je staat ook best stil bij de verving van het leder. Is het leder alleen gedekverfd of is het leder ook doorgeverfd? Vertrouw hierbij niet alleen op de kleur van de vleeskant. Komt de kleur van de dekverf overeen met de kleur van de anilineverf? Je kan deze criteria beoordelen op de snede van het leder.

De nerf

Is het leder volnerfleder of is het ‘corrected grain leder’ of is het splitleder met een dekverflaag of folie er bovenop? Aceton zal de meeste verlagen oplossen. Zo kan je zien wat er onder de verflaag zit.

Duurzaamheid

Een van de belangrijkste parameters voor kwaliteit van leder is de duurzaamheid. Hoe lang zal jouw leder zijn intrinsieke kwaliteiten behouden? Verschillende eigenschappen spelen hierbij een rol die je met proefjes kan testen.

a) Sterkte

ledertestenJe kan de sterkte beoordelen door een sneetje in het leder te maken en het proberen door te trekken met je vinger. Hoe sterker het leder, hoe meer kracht je nodig hebt. Hoe meer ervaring je opdoet, hoe betrouwbaarder je oordeel.

b) Nerfsterkte

Vaak is de nerf minder sterk dan het leder zelf. Je kan het leder tweemaal dubbel vouwen, plooien en kijken of het barst. Een tweede test is de sleutelproef.  Trek de scherpe kant van een sleutel krachtig over het leder en kijk op de nerf barst

c) Vastheid van de finish

Om de sluitweerstand te testen kan je het leder opnieuw tweemaal dubbel vouwen en er met een ruw stuk textiel over wrijven. De meeste finishes zullen het bij deze proef laten afweten maar hoe snel en hoe gemakkelijk de finish loslaat vertelt veel over de kwaliteit. Voer de proef ook uit met een vochtige doek om te weten of de kleur niet afgeeft. Niemand wil immers schoenen of een handtas die vlekken achterlaat!

d) Hechting van de finish

Kleef een stukje plakband op het leder. Duw het aan met een metalen voorwerp en trek het met een kort ruk los. Deze proef mag het leder niet beschadigen. Bedenk wel dat niet elke plakband even hard kleeft. Probeer dus altijd hetzelfde type kleefband voor deze proef te gebruiken. Deze proef werkt niet bij leder dat met siliconen behandelt is omdat het belet dat de plakband kleeft.

e) Lichtechtheid

Er is geen snelle proef om de lichtechtheid te testen. Helaas zijn ledersoorten zonder of met weinig dekverf niet erg lichtecht. Vooral lichte kleuren kunnen problematisch zijn.

f) Waterafstoting

Weinig ledersoorten zijn waterdicht  maar de meeste soorten moeten wel regen kunnen weerstaan. Vaak zijn het hoogwaardige ledersoorten met weinig of geen finish die voor waterschade vatbaar zijn. Om het leder te testen laat je een druppel water een half uur op het leder liggen. Verwijder de druppel daarna. Idealiter laat het geen sporen na. Is dat wel het geval, wrijf het leder dan op met een zachte doek. Hierdoor zouden de sporen moeten verdwijnen.  Je leder behandelen met waterafstotende middelen geeft zelden een bevredigend resultaat.

One thought on “Kwaliteit van leder: waarop letten?

Comments are closed.