Kan ik leder lijmen?

LederLijmenJe kan leder lijmen in functie van specifieke creaties. Veel hangt af van hoe soepel het leder is. Als je grote oppervlaktes soepel leder aan elkaar wil verlijmen gebruiken we een witte lijm van bijvoorbeeld het merk Prestex. Dit is niet corrigeerbaar en komt -in theorie- niet los.


Je wrijft de lijm goed open met een borsteltje over gans het te lijmen deel.  Afhankelijk van de droogtijd hecht je de oppervlaktes aan elkaar. Bij soepel leder gebruik je klemmen om een goede hechting te garanderen.StrikLijmLeder

Voor dikkere leersoorten (tuigleder) breng je best twee lagen aan. De eerste laag dringt diep in het leder, en de tweede laag hecht aan de lijm en de andere oppervlakte. Bij het lijmen van het tuigleder worden de oppervlaktes met een vlakke hamer goed ‘aan elkaar’ geklopt.

 

Reparaties

LederzetelLijmenWil je je lederen zetel of je lederen schoen repareren?  Als het om een klein scheurtje gaat kan je deze opnieuw vastlijmen. Dan hecht je deze ofwel aan de bestaande oppervlakte. In het geval het een zwevend stuk leder betreft kan je een stukje rond leder als achterkant gebruiken en beide aan elkaar verlijmen.

Tijdelijk lijmen

Bij andere toepassingen gebruiken we een soort 2 componentenlijm. Dit is voor kleine stukken en meestal enkel voor tijdelijke hechting voor het stikken. Deze lijm kan je makkelijk terug los trekken en opnieuw lijmen om zo te corrigeren.

Creaties

Als je graag knutselt kan je leuke creaties maken met je overschotten leder. Heb je leuke creaties gemaakt met leder? Laat het ons weten via Facebook of met een mailtje aan bert@lederacademie.be.

LederenVlinder