Hoe onderhoud ik leder?

LederonderhoudEen goed onderhoud van leder vergt wat kennis van zaken. Voor je kan weten hoe je jouw lederen items kan onderhouden moet je een onderscheid maken tussen leder met een toplaag (semi aniline of gepigmenteerd) en leder zonder toplaag (naturel of aniline leder).

Leder met een toplaag kan door en door geverfd zijn, maar is afgewerkt met een verflaag. Dit wordt gedaan om een intensere definitieve kleur aan het leder te geven en om het leder te beschermen tegen externe bevuiling. Dit soort wordt veelal gebruikt voor zetels, soepele handtassen e.d.
Aniline leder verbleekt onder invloed van licht (het kleur breekt af). Vegetaal leder verdonkert onder invloed van licht (patineert zoals hout)

Leder zonder toplaag, is meestal vegetaal gelooid. Doordat er geen toplaag op gebracht wordt, zijn de details van de huid meer zichtbaar. Dit soort leder wordt gebruikt voor riemen, sommige handtassen, schoenen en dergelijke.
Het onderscheid tussen de twee kan je maken met een simpele test: Als je een natte vinger op het leder aanbrengt, zal die plaats tijdelijk donkerder worden bij leder zonder toplaag.

1) Hoe onderhoud ik leder met een toplaag? (semi-aniline of gepigmenteerd)
Bij dit soort leder is er weinig onderhoud nodig. Belangrijk bij dit soort leder is het beschermen tegen vuil… Dit betekent dat je de poriën die nog open staan, kan dichten zodat het vuil er niet in kan.
De poriën dichten doe je het best met een was-emulsie op basis van water. Gebruik zeker geen producten die een solvens bevatten. Dit zou de plastifianten van de verf oplossen waardoor de toplaag zou uitharden en bijgevolg kraken. Een product zonder solvens zal geen geur afgeven. De gouden tip is dus: bekijk de ingrediënten en ruik aan het product.

Direct zonlicht is te vermijden omdat dit het leder uitdroogt .
Wat bij vlekken? Dep ze zo snel als mogelijk op. Bij oudere vlekken kan je proberen met een licht glycerinezeep sopje zacht te wrijven. Pas op dat de toplaag niet aangetast wordt, want dan is de vlek nog groter…

2) Hoe onderhoud ik leder zonder toplaag?(Naturel of vol aniline)
Het doel van het onderhoud is hier vooral de bescherming tegen weer, wind en vlekken. Dat doe je door het leder in te vetten of te oliën .(Wanneer de ‘natte-vinger-test’ een vlekje geeft.)
Aangewezen producten zijn ossepootolie, parafine olie, glycerinezeep of zadelvet.
Het voordeel van parafine olie is dat het heel fijn is waardoor het de kleur van je leder niet verandert. Het wordt ook gemakkelijk diep opgenomen in het leder. Zadelvet is meestal een mengeling van verschillende ingrediënten.
Voor het aanbrengen van de olie gebruik je best een zachte borstel of een droge doek. Na inwerken ga je het leder gaan oppoetsen.

Wat bij vlekken? Wassen met een glycerinezeep (of andere neutrale zeep) sopje en naspoelen. Zorg dat je het ganse oppervlak nat maakt, zoniet krijg je droogringen in het leder.
Daarna terug bijvoeden.

Soms wordt Nivea creme aanbevolen voor het onderhoud van leder. Ik zou het niet aanbevelen omdat die creme veel te vettig is.

LederonderhoudZadel

Nog extra hulp nodig bij het onderhoud van leder?  Vraag het aan onze experten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *