Echt leder: hoe te herkennen?

LederschoenEcht leder van kwalitatief vals leder onderscheiden is niet altijd evident.  Met enkele tips op zak, zal je je niet meer laten oplichten…

1) Warmtegevoel
Voel de warmte van het leder: echt leder zal de omgevingstemperatuur aannemen en zal dus niet koud aanvoelen, in tegenstelling tot nepleder. Echt leder is ook relatief vochtopnemend en verhoogt het comfort bij contact (bijvoorbeeld binnenzooltjes, zitmeubelleder,..). Het ‘plakt’ nooit op de huid.

2) Snijranden & achterkant
Bekijk de snijranden en de achterkant van het leder: De vezels  zijn Lederachterkantzichtbaar op de randen en op de achterkant.  Bij een lederen zetel  kan het nuttig zijn om de rits van een kussen eens te openen om zo de snijranden en de achterkant te zien. Bovendien verhoogt de vezeldichtheid van vlees- naar bloemkant.

3) Nageltest
Ga voorzichtig met je nagel over de oppervlakte van het leder: op aniline leder maak je een blekere streep die bij opwrijven terug verdwijnt. Op afgedekt leder voel je de soepele structuur waardoor het leder meegeeft onder je nagel en dus minder of geen sporen nalaat.

4) Brandbaar?
Met een aansteker kan je de brandbaarheid testen: Echt leder brandt niet, het verkoolt en is zelfdovend.

5) Echte poriën: vergrootglas
Als je een vergrootglas bij hebt, kan je de poriën van het bloemleder bekijken.  Dat zijn de kleine gaatjes waar de haartjes ingepland waren.
Pas wel op! Nepleer  kan ook gedrukt worden om die poriën te verkrijgen.  Het onderscheid tussen echt leder en nepleder kan je maken door het leder te plooien.  Als de poriën verdwijnen als je het leder plooit, dan heb je nepleder (of eventueel splitleder) in je handen. Bij echt leder blijven die poriën zichtbaar.

6) Geur
Echt leder heeft een specifieke geur.
Pas ook hier op! Soms wordt gewerkt met ledergeur spuitbussen om die specifieke geur na te bootsen.  Geur is dus niet de betrouwbaarste parameter als het gaat om het herkennen van echt leder.

7) Flexibiliteit
Echt leder is flexibel en rekbaar.  Pas op, rekbaarheid is ook afhankelijk van looiproces en van het stuk leder. (bvb: leder van de rug van het dier is minder rekbaar dan van de buik) Echt leder kan dus ook stijf aanvoelen.  Flexibiliteit en rekbaarheid zijn dus geen volledig betrouwbare herkenningspunten voor echt leder.

echtFakeLeder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *